NOS NieuwsAangepast

"Treinverkeer spontaan stilgelegd"

De grote treinstoring van vanavond bij Den Haag en Rotterdam is mede veroorzaakt door een probleem bij de verkeersleiding. Dat zegt bestuurder Roel Berghuis van vakbond FNV Spoor.

Volgens Berghuis hebben de verkeersleiders spontaan besloten het treinverkeer stil te leggen omdat er op te veel plekken tegelijkertijd aan het spoor moest worden gewerkt.

Vitale plekken

Spoorbeheerder Prorail liet spoedwerkzaamheden uitvoeren omdat bij een routinecontrole was gebleken dat vier wissels vervangen moesten worden. Dat had grote gevolgen voor de dienstregeling.

Volgens Berghuis liggen de wissels op vitale plekken en bleken de aanpassingen aan de treinenloop zo ingrijpend dat de dienstdoende verkeersleiders het niet konden bolwerken.

Onderzoek

FNV Spoor pleit voor een groot onderzoek naar de staat van de wissels op het spoor in Nederland. Er zijn de laatste tijd bij de vakbond veel meldingen binnengekomen van conducteurs en machinisten over problemen met wissels.

Prorail liet onlangs al honderden wissels onderzoeken naar aanleiding van de ontsporing van een trein bij Hilversum.

Berghuis: "Dat is klaarblijkelijk onvoldoende geweest, want als er zoals hier bij Den Haag vier tegelijkertijd moeten worden vervangen, dan is dat wel heel toevallig."

Time-out

Prorail laat weten dat het treinverkeer tussen 18.00 en 18.10 is stilgelegd omdat de verkeersleiders duidelijk wilden hebben om welke wissels het precies ging.

Daarna is het treinverkeer weer hervat. Het onderhoudsbedrijf onderzoekt hoe het kan dat 4 wissels tegelijkertijd gerepareerd moeten worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl