NOS NieuwsAangepast

Janoekovitsj ontslaat legerchef

De Oekraïense president Janoekovitsj heeft de opperbevelhebber van de strijdkrachten ontslagen. Dat meldt de president op zijn website.

Het ontslag komt kort na de aankondiging van de geheime dienst dat er een nationale anti-terreuractie tegen radicale tegenstanders van de regering wordt gehouden in het hele land. De dienst beschuldigt de betogers van de diefstal van honderden wapens uit de depots.

Rol voor het leger

Tot dusver heeft het leger zich afzijdig gehouden van het politieke geweld van de afgelopen maanden. Maar eerder vandaag liet het ministerie van Defensie al weten dat het leger mogelijk meedoet met de anti-terreuroperatie.

In de afgelopen 24 uur heeft het geweld tussen betogers en politie aan zeker 26 mensen het leven gekost. In de ziekenhuizen in Kiev worden honderden gewonden behandeld.

Dag van rouw

President Janoekovitsj heeft voor morgen een dag van rouw afgekondigd om de doden te gedenken.

De pogingen van de politie om het kampement van de betogers op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev schoon te vegen, zijn mislukt.

Nog altijd branden er barricaden op het plein en bereiden zeker 5000 betogers zich voor op een nieuwe confrontatie met de politie.

Postkantoor bezet

Eerder vandaag bezetten aanhangers van de oppositie het hoofdpostkantoor in Kiev. De regering van president Janoekovitsj eist dat de oppositie alle bezette overheidsgebouwen vrijgeeft.

Voor het eerst hebben tegenstanders van de regering ook een grensovergang afgegrendeld. Ze blokkeren een grenspost tussen Polen en Oekraïne en hebben ook daar een barricade van brandene autobanden opgeworpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl