NOS NieuwsAangepast

CDA wil Zwitsers goud terug

CDA-Kamerlid Van Hijum wil dat het kabinet alsnog een poging onderneemt om het in de Tweede Wereldoorlog gestolen goud terug te krijgen van Zwitserland. Het gaat om een resterend deel van 60.000 kilo. Dat is rond de twee miljard euro waard. Het goud werd door nazi-Duitsland gestolen en opgeslagen in Zwitserse banken.

Van Hijum: "Het lijkt erop dat de Nederlandse regering haar rechtmatige claim op dat goud al jaren geleden stilzwijgend heeft laten varen. De Kamer is daar niet expliciet over geïnformeerd, terwijl dat toch een grote beslissing zou zijn."

Verschillende kabinetten zijn vanaf 1946 bezig geweest om het goud terug te krijgen, maar het is niet helemaal duidelijk wat nu de stand van zaken is.

Zwitserse goudvoorraad

Ook wil het CDA dat minister Dijsselbloem aan de Zwitserse minister van Financiën Widmer-Schlumpf vraagt of de kwestie van de Nederlandse claim kan worden voorgelegd aan de Zwitserse bevolking in het komende referendum over de Zwitserse goudvoorraad.

De Zwitsers stemmen dit of volgend jaar over het 'Save our Swiss Gold'-referendum. De bevolking spreekt zich dan uit over de goudvoorraad van Zwitserland. De aanvrager, de nationalistische partij Schweizerische Volkspartei SVP, wil dat minstens 20 procent in eigen land wordt opgeslagen.

Aanleiding voor de vragen van het CDA aan het kabinet is het boek 'Fout goud' van schrijver en journalist Roel Janssen. Hij concludeert dat er nog een kans bestaat om het door de Duitse bezetter gestolen goud terug te krijgen omdat Nederland nooit formeel afstand heeft gedaan van de claim.

Commissie-Van Kemenade

Eind jaren negentig onderzocht de Commissie-Van Kemenade in opdracht van toenmalig minister Zalm van Financiën hoe de kansen lagen om het restant van het Nederlandse goud alsnog terug te krijgen.

De Commissie concludeerde in 2000 dat het een onhaalbare kaart is. Het was door diverse kabinetten al zonder veel succes geprobeerd. En de enige kans zou ontstaan wanneer het 'Akkoord van Washington' uit 1946 zou worden opgezegd. Daarin spraken de Verenigde Staten, Groot Brittannië en Frankrijk met Zwitserland een verdeelsleutel af voor het teruggeven van het geroofde goud.

Verder concludeerde de Commissie dat Nederland 71.820 kilo goud heeft teruggekregen van de 110.174 kilo waar Nederland recht op had volgens die naoorlogse afspraak van de geallieerden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl