NOS NieuwsAangepast

"Drugs zijn bij ons altijd de topper"

"Er zijn zeker mensen die ervoor kiezen om een broer, vader of oom uit het criminele circuit te halen." Titus Visser is de directeur van Meld Misdaad Anoniem. In 2013 werden er 15.700 meldingen gedaan, tegenover 15.000 het jaar ervoor. Dat is een stijging van 5%.

Bent u blij met deze stijging?

"Ja, natuurlijk. Het is wel met een gemengd gevoel. Als de stijging een gevolg zou zijn van de toename van de criminaliteit in Nederland, dan is dat natuurlijk geen goede ontwikkeling. Maar in beginsel zijn wij blij met het feit dat mensen steeds vaker ervoor kiezen om ons van informatie te voorzien zodat wij de politie weer kunnen ondersteunen bij het doen van allerlei onderzoeken."

Over welke zaken gaan de meldingen vooral?

"Sowieso zijn drugs bij ons altijd de topper. Hennepteelt en ook harddrugs, daar komen erg veel meldingen over binnen. Eigenlijk krijgen we meldingen over alle vormen van criminaliteit zoals mishandeling, straatroof, overvallen, woninginbraak en moord. Ik zou haast zeggen: u verzint het maar en wij krijgen er meldingen over binnen."

Wanneer doen mensen een melding?

"Soms zijn dat gevallen waarbij mensen dingen in een buurt zien waarvan ze denken: dat moet gewoon foute boel zijn. Burgers die daar op de een of andere manier informatie over verkrijgen of duidelijke vermoedens hebben. Zij zetten op een gegeven moment de stap om bijvoorbeeld een kenteken te noteren en ze proberen zo achter een naam en adres te komen. Vervolgens voorzien ze ons van die informatie. Soms zijn het ook mensen die ons van specifiekere informatie kunnen voorzien. Bijvoorbeeld een partner of familielid en dat zijn juist die mensen die het lastig vinden om naar de politie te gaan en die bieden wij een alternatief via Meld Misdaad Anoniem."

Die geven dus eigen familieleden aan?

"Er zijn zeker mensen die ervoor kiezen om in zo'n geval toch een melding te maken om daarmee bijvoorbeeld ook een broer, vader of een oom uit het criminele circuit te halen."

Dat weet u toch niet zeker? Het is en blijft anoniem.

"Precies. Dat is voor ons ook essentieel. Zonder anonimiteit zouden wij uiteindelijk ook niet meer kunnen bestaan dus dat is voor ons het allerbelangrijkste. Op een goede tweede plaats staat het verkrijgen van goede informatie."

Wat hebben de bijna 16.000 meldingen opgeleverd?

"Er zijn op jaarbasis 50.000 mensen die ons bellen. Daarvan hebben we 16.000 meldingen bij de politie gedaan. Op basis van de terugkoppeling van de politie kunnen we vaststellen dat 10.000 meldingen door de politie als doorslaggevend of zeer waardevol zijn beoordeeld. Als het gaat om het echte resultaat waren er bijna 2000 aanhoudingen in 2013 die kunnen worden gerelateerd aan tips van Meld Misdaad Anoniem. Er zijn ruim 1000 zaken opgelost. Grotendeels op basis van tips die van Meld Misdaad Anoniem komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl