NOS NieuwsAangepast

"Misstanden in tbs-kliniek Venray"

Verstandelijk gehandicapte patiënten van tbs-kliniek de Rooyse Wissel in Venray worden ernstig verwaarloosd. Dat schrijft Vrij Nederland op basis van het verhaal van een klokkenluider.

Een oud-medewerker van de kliniek, waar behalve verstandelijk gehandicapte tbs'ers ook 'gewone' verstandelijk gehandicapten worden behandeld, stapte naar het weekblad.

Volgens de klokkenluider worden de verstandelijk gehandicapte patiënten nauwelijks behandeld en worden medische klachten van patiënten niet serieus genomen. De kliniek kampt met onderbezetting.

Zelfmoord

Een zwakbegaafde patiënt werd in 2009 mishandeld door een medepatiënt. In de jaren daarna klaagde hij over pijn, maar die klachten zouden niet serieus zijn genomen. In 2012 pleegde hij zelfmoord door zijn slagader door te snijden met een scheermesje.

Een andere patiënt in de kliniek had zich al meer dan een jaar niet gewassen. De man durfde niet te douchen omdat hij slecht kon zien en bang was om te vallen. "Toen we verder gingen kijken, bleek hij vol te zitten met aangekoekte ontlasting," zegt de oud-medewerker.

De verhalen van de oud-medewerker worden volgens het weekblad bevestigd door documenten en door andere bronnen bij de kliniek.

Seksuele relaties

De Rooyse Wissel laat in een reactie aan Vrij Nederland weten dat de kliniek betreurt dat de medewerker naar de media is gestapt. De kliniek zegt dat er "structurele stappen zijn gezet om tot verbetering te komen".

Vorige week kwam de Rooyse Wissel in opspraak omdat de kliniek geen melding had gedaan van seksuele relaties tussen behandelaars en tbs'ers.

Inspectie

De Inspectie voor de Gezondheidszorg beschouwt het artikel in Vrij Nederland volgens een woordvoerder als een melding. "Dat betekent dat we de klokkenluider gaan uitnodigen voor een gesprek, om zijn ervaringen met ons te delen. Op basis van de uitkomsten van dat gesprek bepalen we of er verdere vervolgstappen komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl