NOS NieuwsAangepast

Van Hattem mag niet meer slachten

Het in opspraak geraakte Van Hattem Vlees uit Dodewaard is gesloten. Het mag geen dieren meer slachten en ook geen levensmiddelen meer verkopen, heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bekendgemaakt.

Van Hattem stond al weken onder toezicht, omdat er mogelijk paardenvlees in rundvleesproducten is verwerkt. Op papier kwam er bij Van Hattem minder vlees het bedrijf binnen dan eruit ging. Daardoor is het niet zeker of het vlees aan alle voedselveiligheidsvoorschriften voldoet.

Traceren

Mogelijk zijn zieke paarden geslacht en verwerkt, die niet geschikt waren voor menselijke consumptie. Volgens de NVWA heeft Van Hattem de afgelopen tijd onvoldoende gedaan om te zorgen dat vlees voortaan wel te traceren is. De slachterij mag pas weer open als de administratie op orde is.

Bedrijven die levensmiddelen produceren zijn verplicht bij te houden waar de grondstoffen vandaan komen om, in geval van een besmetting, het voedsel snel terug te kunnen halen.

Terugroepactie

Van Hattem verloor gisteren een kort geding over de terugroepactie die het bedrijf opgelegd was. Het bedrijf heeft zijn afnemers inmiddels gevraagd om al het vlees dat de afgelopen twee jaar is geleverd uit de schappen te halen.

De NVWA denkt dat het meeste vlees inmiddels is verkocht en opgegeten. Afnemers van Van Hattem moeten binnen 24 uur doorgeven of ze nog vlees van het bedrijf hebben. Als dat zo is moeten ze het vlees vernietigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl