NOS NieuwsAangepast

Risico's landbouwgif onderzocht

Er komt een groot onderzoek naar de gezondheidsrisico's van landbouwgif. In 2015 en 2016 krijgen omwonenden van bollenvelden , fruitboomgaarden en andere landbouwgebieden een oproep om aan een bevolkingsonderzoek mee te doen. Staatsscretaris Mansveld van Milieu heeft dit vandaag aangekondigd.

De Gezondheidsraad onderzocht de afgelopen tijd of het nuttig zou zijn om zo'n onderzoek te houden en adviseerde positief. De staatssecretaris neemt dat advies over.

Buitenland

In Nederland is nog weinig onderzoek gedaan naar de gezondheidsrisico's voor mensen die dicht bij gewassen wonen die met chemische middelen worden behandeld.

Uit onderzoek in het buitenland blijkt dat er vaak meldingen zijn van huidirritaties of irritatie van de luchtwegen. Mansveld vindt de buitenlandse onderzoeken niet afdoende. "Een goed oordeel over het verband tussen het gebruik van beschermingsmiddelen en gezondheidsklachten is daardoor niet mogelijk".

De Gezondheidsraad concludeert ook dat de buitenlandse resultaten niet zomaar toepasbaar zijn op de Nederlandse situatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl