NOS NieuwsAangepast

Senaat: jeugdzorg naar gemeenten

De Eerste Kamer heeft zoals verwacht ingestemd met het plan om de gemeenten verantwoordelijk te maken voor de jeugdzorg. Nu is dat nog een taak van het Rijk en de provincies.

Een ruime meerderheid van VVD, PvdA, CDA, D66, ChristenUnie en SGP steunde het voorstel om de verantwoordelijkheid vanaf 1 januari 2015 over te hevelen. Met de plannen is een bezuiniging van 450 miljoen euro gemoeid.

Maatwerk

Het kabinet denkt dat gemeenten meer maatwerk kunnen leveren. Door op het juiste moment de juiste zorg te bieden, moet voorkomen worden dat dure gespecialiseerde hulp nodig is.

Veel deskundigen in de sector zijn bezorgd over de veranderingen. Ze vrezen dat er uiteindelijk te weinig geld beschikbaar is en vinden het allemaal te snel gaan.

Om in de gaten te houden of de overheveling wel zo uitpakt als bedoeld, komt er een onafhankelijke commissie die toezicht gaat houden.

Mijlpaal

Staatssecretaris Teeven (Justitie) noemt de totstandkoming van de Jeugdwet een mijlpaal. Volgens hem komt er een einde aan de bureaucratie en de versnipperde hulpverlening.

Zijn collega Van Rijn (Volksgezondheid) vindt het "een heel bijzonder moment voor de zorg voor kinderen en gezinnen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl