NOS NieuwsAangepast

Evenbeeld Karel de Grote gezocht

Museum Het Valkhof in Nijmegen is op zoek naar iemand die keizer Karel de Grote kan spelen. Dit jaar is het 1200 jaar geleden dat Karel stierf. Dit wordt in Nijmegen, ook wel Keizer Karelstad genoemd, herdacht met een aantal officiële evenementen.

Karel de Grote was vaak in Nijmegen. Hij had er een palts, een soort vesting, op het Valkhof.

Het Profiel

Niete iedereen is geschikt om voor Karel de Grote door te kunnen gaan. Nijmegen zoekt een man tussen de 40 en de 60 jaar, met een baard, een behoorlijk buikje, een lange neus en een lengte van zeker 1,75 meter.

Volgens Maarten Jeukens van museum Het Valkhof blijft het niet bij uiterlijke eisen. "Het zou handig zijn als de man van oorsprong al een keizerlijke instelling heeft en een beetje kan paardrijden. Dat is geen vereiste, maar angst voor paarden is geen aanbeveling".

Vanwege alle optochten in middeleeuws kostuum is het ook handig als de man een goede conditie heeft.

Kleding

Een kledingatelier in Nijmegen gaat de nieuwe Karel aankleden. Om een echte keizer te laten zien, maakt het atelier een middeleeuws kostuum inclusief zwaard, kroon en rijksappel, zoals te zien is op het schilderij van de gebroeders Van Limburg.

Op dat schilderij zie je ook dat Karel De Grote de nodige gezichtsbeharing heeft. Het uiterlijk van de historische Karel is bekend uit de beschrijving van zijn dienaar en biograaf Einhard.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl