NOS NieuwsAangepast

In VS weet je waar een pedo woont

Bezorgde Amerikanen kunnen op internet precies zien of hun buurman zich in het verleden aan kinderen heeft vergrepen. Dit in tegenstelling tot Nederland, waar het geheimgehouden verblijf van bijvoorbeeld Benno L. in Leiden tot ophef leidt.

In de Verenigde Staten is de overheid al twintig jaar verplicht om informatie over ontuchtplegers openbaar te maken. De wet wordt ook wel Megan's Law genoemd, naar het 7-jarige meisje dat in 1994 werd verkracht en vermoord door een buurtgenoot. Hij was een veroordeelde pedoseksueel.

Databank

Amerikaanse staten mogen zelf bepalen welke informatie ze precies delen. Meestal gaat het om naam, adres, foto en het feit waarvoor de dader is veroordeeld.

Het ministerie van Justitie houdt de informatie over ontuchtplegers bij in een nationale databank. Ook zijn er particuliere organisaties die lijsten bijhouden.

Problemen

De wetgeving leidt ertoe dat veel daders van seksueel misbruik na hun vrijlating vaak minder goed kunnen terugkeren in de samenleving. Ze krijgen minder makkelijk een baan, omdat werkgevers met wat googelen het verleden van de sollicitant kunnen opduikelen. Ze vinden moeilijk een woning, omdat een verhuurder ze niet wil hebben.

Noodgedwongen gaan ze soms bij elkaar wonen, zoals op het platteland van Florida. Daar wonen in een soort kamp zo'n 120 ontuchtplegers samen, omdat ze elders niet terecht konden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl