NOS NieuwsAangepast

Merkels eigen internet: weinig nut

Door NOS-techexpert Rachid Finge (Twitter, Google+)

Geen Europese leider maakt zich meer zorgen over de afluisterpraktijken van de NSA dan Angela Merkel. Haar eigen mobieltje werd immers afgeluisterd door de Amerikanen. Als het aan de Duitse bondskanselier ligt, komen er internetdiensten die helemaal zijn afgesloten van Amerika. Ze gaat er morgen over praten met de Franse president Hollande.

Hoe dan?

Merkel vindt het maar raar dat mails die Duitsers onderling sturen, in veel gevallen de Atlantische Oceaan oversteken. Dat moet ook binnen de EU te houden zijn, vindt ze.

Het probleem is dat veel mensen, ook in Duitsland, hun e-mail onderbrengen bij Amerikaanse bedrijven, zoals Microsoft (Outlook) en Google (Gmail). Dat is er de oorzaak van dat veel e-mails toch in de VS terechtkomen.

Merkel wil dat er alternatieven komen die Europese e-mails binnen Europa houden. Ze hoopt op steun van Frankrijk, al kan ze wellicht beter steun zoeken bij het Europese bedrijfsleven. Dat volgt nog, kondigde Merkel aan.

Radicaler

Wat Merkel verder wil is niet helemaal duidelijk. Sommigen interpreteren het als een radicaal initiatief voor een soort tweede internet, waartoe alleen Europeanen toegang hebben. Techneuten krabben zich op hun achterhoofd: hoe wil Merkel dat precies bereiken? En hoe kun je dan toch met iemand buiten Europa communiceren?

Het internet werd groot omdat het een mondiaal netwerk is. Als Merkel een euronet wil, dan haalt ze een fundament onder het internet vandaan. Een regionaal internet is geen internet.

Snowden

De belangrijkste vraag is of Merkels plannen enig nut hebben. Het simpelste antwoord: nee. Edward Snowdens reactie slaat elke discussie dood: "Waar data zijn, is ook de NSA", zei hij tegen de ARD. "Als de NSA sms'jes uit China kan halen, dan kunnen ze ook bij Facebook-berichten in Duitsland".

Met andere woorden: als Europese data binnen de EU blijven, wil dat niet zeggen dat de NSA daar nooit meer bij kan. De NSA opereert juist buiten de VS. Bovendien heeft de NSA binnen de muren van de EU een sterke bondgenoot: de Britse veiligheidsdienst GCHQ.

Privacy-voorvechters zullen blij zijn dat de machtigste vrouw van Europa zich zorgen maakt om de privacy van Europese burgers, maar de vraag of Merkel genoeg verstand heeft van het internet om een verandering teweeg te brengen, moet nog worden beantwoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl