NOS NieuwsAangepast

Eenzame kleuter verre van alleen

Een ontroerende foto van een Syrisch jongetje deed gisteren op internet flink wat stof opwaaien. Te zien was hoe de 4-jarige Marwan met een plastic tasje onder zijn arm door de woestijn sjokte. Hij zou op de grens van Syrië en Jordanië zijn familie zijn kwijtgeraakt.

CNN-presentator Hala Gorani twitterde dat medewerkers van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR het jongetje vonden en hem naar een vluchtelingenkamp in Jordanië brachten, waar zijn familie ook zat.

De foto werd zo'n 8000 keer geretweet. In werkelijkheid blijkt het verhaal genuanceerder te liggen dan de foto zonder context suggereert.

Marwan liep in feite slechts zeven meter achter zijn familie aan, zo is nu op andere foto's te zien. De kleuter en zijn familie maakten deel uit van een grote groep vluchtelingen op weg naar Jordanië.

De oorspronkelijke fotograaf, Andrew Harper van de UNHCR, zegt dat de foto weliswaar hartverscheurend is, maar niet ongewoon in de "chaos en verwarring" tijdens een vlucht over de grens. Elke dag raken kinderen verdwaald als wanhopige vluchtelingen zich een kamp binnen haasten.

Marwan werd tien minuten na de foto herenigd met zijn moeder.

Vorige maand gebeurde iets vergelijkbaars op internet. Razendsnel deelden Twitteraars toen een foto van een slapend jongetje tussen twee graven. In de meeste fotobijschriften stond dat hij Syrisch was en tussen zijn overleden ouders in lag.

Het jongetje bleek niet Syrisch, geen wees en de foto was in Saudi-Arabië gemaakt, niet in Syrië. Zijn oom had de 'graven' voor een kunstproject gegraven.

Een Amerikaanse moslim ging met de foto aan de haal en plaatste hem als propaganda op zijn Twitteraccount.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl