NOS NieuwsAangepast

Schippers: goed dat we in Sotsji zijn

Het is goed dat een Nederlandse delegatie naar Sotsji is afgereisd. Anders had premier Rutte geen gesprek gehad met president Poetin en lokale mensenrechtenbewegingen. Dat zei minister Schippers tijdens een bijeenkomst over mensenrechten in Rusland. Die was door het NOC*NSF georganiseerd in het Holland House in Sotsji.

Wegblijven heeft geen zin, vindt Schippers. "Ik denk dat je met een dialoog verder komt dan wanneer je de lijnen doorsnijdt en niet te praten of niet te komen. Je kunt zeggen dat je niet komt en niet zeggen waarom je niet komt, maar zo heeft niemand door dat je aan het boycotten bent", zei Schippers. "Ik denk niet dat je daar de wereld heel veel beter mee maakt. Nederland heeft er daarom expliciet voor gekozen om wel te gaan."

Te laat

Wel vindt de minister dat de discussie over de Russische mensenrechten te laat op gang is gekomen. "Ik vind dat we die veel eerder hadden moeten voeren. Nu begon die pas een paar maanden van te voren, terwijl er 7 jaar zit tussen de toewijzing van de Olympische Spelen en de Spelen zelf."

In die tijd kan er in een land veel veranderen, denkt Schippers. "Er kunnen bijvoorbeeld wetten worden aangenomen, die er eerst niet waren. Ook al zitten daar weer veel complicaties aan."

Schippers heeft niet de illusie dat Nederland met een statement de wereld verandert. "In heel veel landen wordt er anders gedacht over mensenrechten. Er zijn ook landen die kritiek hebben op onze euthanasiewet en abortuswetgeving. Dat merk ik aan de gesprekken die ik met die landen heb. Zo heb je internationaal de dialoog waarin je stap voor stap de mensenrechtenrechten wereldwijd verder brengt."

Amnesty International

Bij de bijeenkomst was ook directeur Nazarski van Amnesty International. Hij zei dat bij de toewijzing van de Olympische Spelen de mensenrechten in een land een belangrijke rol moeten spelen.

Volgens Nazarski moet er vrijheid van meningsuiting in kandidaat-landen zijn, maar is het ook belangrijk om vooraf naar arbeidsomstandigheden te kijken. In Sotsji waren de arbeidsomstandigheden voor bouwvakkers die de stadions bouwden slecht.

Verder vindt de Amnesty-directeur dat mensen niet hun huis moeten worden uitgezet om plaats te maken voor stadions. In Sotsji zouden 2000 mensen hun huis hebben moeten verlaten.

Norm

Algemeen directeur Dielessen van NOC*NSF waarschuwde tijdens de bijeenkomst in het Holland House voor hoog gespannen verwachtingen. "Bij het IOC zijn 204 landen aangesloten en die worden gerepresenteerd door 115 IOC-leden. Die representeren de wereld. Onze norm is niet dezelfde norm als die van andere representanten uit de hele wereld", zei Dielessen.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl