NOS NieuwsAangepast

"Geen plek voor moslims in de CAR"

"Mensen stapelen op straat hun huisraad op en hopen dat er voldoende vrachtwagens zijn om veilig te kunnen vluchten", zegt correspondent Kees Broere in het Radio 1 Journaal. Hij is in Bangui, de hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Het geweld tussen moslims en christenen is daar de laatste maanden toegenomen en de islamitische minderheid ontvlucht massaal het land. Al zo'n 80.000 moslims weken uit naar buurlanden als Tsjaad, Kameroen en Congo.

Loopt het land leeg?

"Vooral de moslims, een minderheid van zo'n 15 procent, zijn op de vlucht geslagen. Ze hebben heel sterk het gevoel dat er voor hen in dit land, waar ze zijn geboren en getogen, geen plaats meer is. "Ze komen hier niet vandaan en ze moeten weg", zeggen de christenen. Dat sentiment leeft heel sterk en de moslims voelen zich bedreigd. Maar een uittocht van moslims zal grote gevolgen hebben voor dit arme land, want de economie drijft voor een groot deel op moslimhandelaren. Als de moslims weg zijn, zal het nog slechter gaan dan het nu al gaat."

Hebben moslims in de CAR altijd gescheiden geleefd van christenen?

"Nee, zeker in de hoofdstad was de inmenging heel lang een normaal verschijnsel. Tot er begin december vorig jaar aan beide kanten een soort psychologische grens werd overschreden. Moslimrebellen namen de hoofdstad in, waardoor een conflict dat vooral sociaal-economisch was, plotseling een religieuze dimensie kreeg. De rebellen zijn gaan plunderen en in antwoord daarop namen christelijke milities wraak. Nu is er een situatie ontstaan waarin iedereen elkaar naar het leven staat. Het gemoedelijke gevoel is verdwenen."

Houdt het geweld op als de moslims vertrekken?

"Op korte termijn wel. Maar de christelijke milities die nu de moslims verdrijven, krijgen straks weer te maken met moslimrebellen die uit de hoofdstad gevlucht zijn. Volgens verschillende berichten zijn de rebellen in het noorden van het land aan het hergroeperen. En niet alleen in Bangui; ook elders in het land is sprake van geweld en tegengeweld tussen moslims en christenen. Deze spiraal zal voorlopig nog niet stoppen."

Wat kunnen de troepen van de vredesmacht doen?

Heel weinig. Frankrijk stuurt extra militairen en er zitten al bijna 5000 soldaten van de Afrikaanse Unie. Mogelijk komt er binnenkort een vredesmissie van de VN en dan zullen er zo'n 20.000 militairen zijn. Maar het blijft moeilijk te controleren hier, zeker als het gaat om gebieden buiten de hoofdstad. Het is ook een kwestie van politieke wil. In andere landen waar een humanitaire ramp is losgebarsten, zoals laatst in de Filipijnen, staat de VN onmiddellijk klaar, maar in de CAR wordt nauwelijks ingegrepen. De mensen hier hebben het gevoel dat ze door de internationale gemeenschap in de steek worden gelaten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl