NOS NieuwsAangepast

"VN sluit ogen voor Noord-Korea"

De VN-Veiligheidsraad mag niet langer de ogen sluiten voor de gruweldaden van het Noord-Koreaanse regime. Dat zegt Human Rights Watch in reactie op het VN-rapport over de mensenrechtensituatie in Noord-Korea waarvan vandaag de eerste resultaten naar buiten kwamen.

Ook Amnesty International vindt dat de Veiligheidsraad meer druk op Noord-Korea moet uitoefenen om de gruwelijke situatie te verbeteren. "De burgers van Noord-Korea hebben de steun van de VN-Veiligheidsraad en de Mensenrechtenraad nodig. Die moeten hun macht en invloed gebruiken."

Nazi's

In het VN-rapport schrijft de mensenrechtencommissie dat de Noord-Koreaanse regering zich op grote schaal schuldig maakt aan ernstige schendingen van de mensenrechten. Er gebeuren gruwelijke, onbeschrijflijke dingen die te vergelijken zijn met het werk van de nazi's in de Tweede Wereldoorlog.

De commissie heeft een jaar lang onderzoek gedaan naar de situatie in het land.

Human Rights Watch zegt dat de Veiligheidsraad te veel gericht is op de nucleaire dreiging die van Noord-Korea uitgaat. "Daarbij wordt vergeten dat het regime het volk onderdrukt met een systeem van strafkampen, martelingen, executies, verdwijningen en honger."

Strafhof

De mensenrechtenschendingen zijn volgens de VN-commissie zo ernstig dat veiligheidsfunctionarissen en mogelijk ook de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un voor het Internationaal Strafhof in Den Haag moeten worden gebracht.

De commissie adviseert de VN om de zaak aan het Strafhof voor te leggen, maar het is maar de vraag of dat uiteindelijk gebeurt. China spreekt in de Veiligheidsraad waarschijnlijk zijn veto daartegen uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl