NOS NieuwsAangepast

Militairen Pakistan geëxecuteerd

Een Pakistaanse militante groepering heeft naar eigen zeggen 23 militairen geëxecuteerd. De militairen zaten al sinds 2010 vast. Vredesgesprekken tussen de regering en de Taliban zijn opgeschort.

De rebellengroepering achter de executies is actief in de regio Mohmand, in het noordwesten van Pakistan, bij de grens met Afghanistan. In een verklaring zegt zij dat de executies een vergelding zijn voor legeroperaties in de stammengebieden, waarbij militante strijders zijn gedood.

Regering schrapt overleg

De Pakistaanse regering en de Taliban praten sinds 6 februari over vrede. Een regeringsdelegatie zou vandaag opnieuw een gesprek hebben met de Taliban, maar dat is door de regering afgezegd.

Het is niet duidelijk of de Taliban steun hebben uitgesproken voor het executeren van de militairen. De Pakistaanse Taliban zijn sterk verdeeld.

Sinds de gesprekken op 6 februari begonnen zijn meer dan honderd mensen omgekomen bij geweld door militante groepen. De Taliban hebben de verantwoordelijkheid voor één aanslag opgeëist. Daarbij kwamen donderdag dertien agenten om het leven.

Premier Sharif kondigde vorige maand aan dat er nieuwe onderhandelingen met de Taliban zouden beginnen. Op dat moment leek een groot militair offensief tegen radicale moslims ophanden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl