NOS NieuwsAangepast

"Voorlichting masters schiet tekort"

De voorlichting van universiteiten en hogescholen over hun masteropleidingen schiet tekort. Vooral voor studenten die willen overstappen naar een andere opleiding of een andere universiteit blijft veel onduidelijk. Dat blijkt uit de jaarlijkse Keuzegids Masters.

Ook de redactie van de Keuzegids Masters had bij het samenstellen veel moeite om de juiste informatie te vinden. "Je voelt je een halve detective als je hiermee bezig bent. Dat klinkt spannend, maar het is natuurlijk absurd dat de instellingen het voor studiekiezers zo moeilijk maken", zegt hoofdredacteur Frank Steenkamp.

Het blijkt voor studenten moeilijk te achterhalen wanneer ze verhoogd collegegeld moeten betalen als ze al een mastertitel op zak hebben. Sommige onderwijsinstellingen hadden op 1 februari nog niet eens bepaald wat hun verhoogde tarief is voor volgend studiejaar. Ook is niet altijd duidelijk aan welke eisen hbo-studenten moeten voldoen als ze een master willen volgen.

Inholland

In de gids worden alle 1250 masteropleidingen van universiteiten en hogescholen vergeleken. De ranglijst wordt bij de universiteiten aangevoerd door de Wageningen Universiteit. De Vrije Universiteit raakt dit jaar verder achterop.

De beste hbo-instelling is dit jaar Hogeschool Inholland. Die hogeschool kwam in 2011 in opspraak toen de Onderwijsinspectie vier bachelorstudies als zeer zwak bestempelde. Het ministerie dreigde de opleidingen te sluiten.

In november maakte minister Jet Bussemaker van Onderwijs bekend dat de studies weer hbo-waardig zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl