NOS NieuwsAangepast

VN: nazi-praktijken Noord-Korea

De Noord-Koreaanse regering maakt zich schuldig aan ernstige schending van de mensenrechten, op grote schaal. Dat zegt de mensenrechtencommissie van de VN. De commissie heeft een jaar lang onderzoek gedaan naar de situatie in het land en heeft vandaag de eerste resultaten bekendgemaakt.

De VN-onderzoekers zeggen dat er gruwelijke, onbeschrijflijke dingen in Noord-Korea gebeuren, die te vergelijken zijn met het werk van de nazi's in de Tweede Wereldoorlog. Ze gaven het voorbeeld van een jonge vrouw die haar eigen kind moest verdrinken.

"Erger dan gedacht"

Voor een groot deel zijn de onderzoeksresultaten een bevestiging van zaken die eerder in de publiciteit zijn gekomen, zoals getuigenverklaringen van vluchtelingen die boeken hebben geschreven over hun ervaringen. "Maar het is erger dan dat", zegt correspondent Marieke de Vries. "Dat komt omdat nu voor het eerst een complete inventarisering is gemaakt van alle manieren waarop de rechten van Noord-Koreanen worden geschonden."

"Het wordt een hele waslijst als je het voor je ziet", zegt De Vries. "Natuurlijk de gevangenkampen ter grootte van steden waar mensen doodgehongerd, vernederd en gemarteld worden. Maar het blijkt ook uit het complete gebrek aan burgerrechten als vrijheid van meningsuiting en keuzevrijheid. Het is een compleet gecontroleerde samenleving."

Internationaal Strafhof

Volgens de onderzoekscommissie is Noord-Korea op dit moment het ergste land ter wereld waar je in deze moderne tijd kunt leven.

De mensenrechtenschendingen zijn volgens de commissie zo ernstig dat veiligheidsfunctionarissen en mogelijk ook de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un voor het Internationaal Strafhof in Den Haag moeten worden gebracht. De commissie adviseert de VN om de zaak aan het hof voor te leggen, maar het is maar de vraag of dat uiteindelijk gebeurt. China spreekt in de Veiligheidsraad waarschijnlijk zijn veto daartegen uit.

Strafkampen

Naar schatting zitten in Noord-Korea meer dan 200.000 mensen gevangen in strafkampen. De mensenrechtencommissie van de VN heeft gesproken met slachtoffers en getuigen. De onderzoekers hebben geen toegang gekregen tot het geïsoleerde land. De gesprekken werden gevoerd in onder meer Tokio, Londen en Washington.

"Ze hebben 240 mensen verhoord, bijna als een soort waarheidscommissie", zegt De Vries. "80 van hen zijn vluchtelingen uit Noord-Korea en die hebben stuk voor stuk hun verschrikkelijke verhalen verteld. Voor het eerst is ook in kaart gebracht wie er verantwoordelijk zijn voor de mensenrechtenschendingen, mocht het ooit tot rechtszaken komen en de val van het regime."

Pyongyang ontkent

Noord-Korea spreekt de beschuldigingen van de VN met klem tegen. De regering zegt dat de onderzoekers zich voor het karretje hebben laten spannen van westerse landen.

"Dat is natuurlijk niet verwonderlijk", zegt De Vries. "Ze hebben geweigerd om mee te werken. Vandaag, ook niet helemaal toevallig, kwam er beeldmateriaal uit Noord-Korea van vrolijk skiënde Noord-Koreanen in een resort die zeggen dat het fantastisch is om in het land te wonen."

China

Ook China krijgt van de commissie harde kritiek. Het land stuurt Noord-Koreaanse politieke vluchtelingen terug naar hun land, waar die worden gemarteld en geëxecuteerd.

China werkt daardoor mee aan misdaden tegen de menselijkheid, zegt de mensenrechtencommissie van de VN.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl