NOS NieuwsAangepast

Kaper Genève was co-piloot

De man die vanmorgen een toestel van Ethiopian Airlines kaapte en in Genève aan de grond zette, was de co-piloot. Hij kaapte het vliegtuig toen de gezagvoerder naar de wc was.

Het vliegtuig, een Boeing 767, was onderweg van Addis Abeba naar Rome. Toen de gezagvoerder boven Italië de cockpit verlaten had, deed de co-piloot de deur op slot en zond het codesignaal voor een kaping uit.

Militair escorte

Twee Italiaanse gevechtsvliegtuigen stegen snel op en begeleidden het toestel naar Zwitserland. Na de landing in Genève kroop de co-piloot door een raam naar buiten en liet zich langs een touw op de grond zakken. Daar gaf hij zich over en vroeg asiel aan.

De man is een Ethiopiër van ongeveer 30 jaar oud. Hij had geen wapen bij zich. Hem hangt een gevangenisstraf van maximaal twintig jaar boven het hoofd.

Even later mochten de passagiers het vliegtuig verlaten. Zij hebben van de kaping niets gemerkt.

Geluidsopname

Op internet circuleert een geluidsopname van een gesprek tussen de co-piloot en een luchtverkeersleider tijdens de vlucht. De co-piloot zegt in dat gesprek al dat hij asiel wil krijgen.

Het vliegveld van Genève is enkele uren dicht geweest. De directie verwacht dat alle vliegtuigen aan het eind van de middag weer volgens dienstregeling kunnen opstijgen en landen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl