EU legt Zwitserland sancties op

De Europese Unie heeft het overleg over de Zwitserse deelname aan een aantal Europese miljardenprojecten stilgelegd. Brussel wil voorlopig niet meer praten met Bern vanwege de uitkomst van een Zwitsers referendum.

Vorige week stemde een kleine meerderheid van de Zwitsers voor het beperken van de toestroom van migranten uit EU-landen naar Zwitserland. Als gevolg daarvan tekende de regering een geplande deal met Kroatië niet. Die overeenkomst ging over het toelaten van Kroatische werknemers in Zwitserland.

Principes

Brussel eist dat de Zwitserse regering die overeenkomst alsnog tekent omdat vrij arbeidsverkeer een van de fundamentele principes is van de EU. Als Zwitserland gebruikmaakt van allerlei voordelen van de EU, dan moet daar ook wat voor tegenover staan, stelde de president van de Europese Commissie Barroso.

De onderhandelingen die nu zijn gestaakt gaan over het onderzoeksproject Horizon 2020, waar vele miljarden mee gemoeid zijn, en het Erasmus-onderwijsproject.

De Zwitserse regering zoekt naar een manier om de Kroatische deal toch te tekenen en tegelijkertijd de uitkomst van het referendum in acht te nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl