NOS VoetbalAangepast

Van Marwijk: HSV-klus onderschat

"Ik heb het onderschat." Dat zei de bij HSV ontslagen Bert van Marwijk zondagavond telefonisch bij NOS Studio Voetbal. "Ik wist wel dat het geen topteam was, maar ik had wel het idee dat ik ze verder kon brengen. Dat bleek alleen niet zo te zijn."

De 61-jarige Van Marwijk is in totaal 143 dagen trainer geweest van de club uit Hamburg. Als opvolger van Thorsten Fink was hij aanvankelijk nog redelijk succesvol, maar na de pijnlijke nederlaag tegen hekkensluiter Eintracht Braunschweig afgelopen zaterdag was het over en uit.

Onmogelijke opdracht

Alle sprekers aan tafel bij NOS Studio Voetbal - Rob Jansen, Ronald de Boer, Sjoerd Mossou en Jan Mulder - waren het er over eens dat Van Marwijk bij HSV voor een onmogelijke opdracht had gestaan.

"Ik ben wel heel erg kritisch op mezelf, maar ik voel me niet beschadigd", lichtte Van Marwijk zijn periode in Duitsland toe. "Ik ben ergens ingestapt omdat ik de Bundesliga de mooiste competitie van Europa vind. Bovendien is HSV een mooie club met een geweldige historie."

Van Marwijk typeerde de situatie bij HSV als "een ongelooflijke chaos". En dat gold volgens de oud-bondscoach zowel op bestuurlijk niveau als binnen de spelersgroep.

Grote kans op degradatie

Volgens Van Marwijk was zijn team te kwetsbaar en te lief om continu goed te presteren. "Er is een gebrek aan kwaliteit. Het is een te jonge ploeg en de selectie is te smal. Alleen als iedereen fit is, heeft dit team een kans om in de Bundesliga te blijven."

De afkoopsom die Van Marwijk ontving - naar verluidt tussen de twee en drie miljoen euro -, noemde hij zelf een bijzaak. De tafelgasten bij Studio Voetbal zeiden bijna allemaal dat Van Marwijk een fout maakte toen hij eind september richting Hamburg ging. "Ik heb toen nog tegen Bert gezegd: doe het niet", zei Mulder. "Het is onmogelijk om met die ploeg een goede voetbalwedstrijd te spelen."

Alleen De Boer vond het logisch dat Van Marwijk de uitdaging toentertijd aanging. "Het is een mooie club en als coach denk je toch dat je het om kunt draaien. Maar als het er niet in zit, dan zit het er niet in."

Altijd welkom

Overigens bleek niemand erg hoopvol over Van Marwijks toekomst als trainer. Maar dat hoeft allerminst te betekenen dat zijn rol in de voetbalwereld is uitgespeeld. Of zoals Mulder het verwoordde: "Bert blijft altijd welkom als analyticus bij Studio Voetbal."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl