NOS NieuwsAangepast

Kerry vreest klimaatverandering

Tijdens een toespraak in Jakarta heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry klimaatverandering vergeleken met massavernietigingswapens.

Kerry maakt momenteel een reis door Azië. Tijdens een bezoek aan het Amerikaanse cultuurcentrum zei hij tegen studenten dat het onlogisch is dat sommige landen meer doen tegen klimaatverandering dan andere.

Angstaanjagend

"Denk aan de toename van massavernietigingswapens. Het is onveilig als de Verenigde Staten hun nucleaire arsenaal veiligstellen maar andere landen dat niet doen", zei Kerry. "Hetzelfde geldt voor klimaatverandering. Je zou het zelfs kunnen beschouwen als een massavernietigingswapen. Misschien wel het meest angstaanjagende ter wereld."

Medewerkers van Kerry zeggen dat de minister Indonesië heeft uitgekozen voor zijn toespraak omdat dit land de consequenties van klimaatverandering hard zal voelen. "Ik overdrijf niet als ik zeg dat jullie dagelijkse leven gevaar loopt." Het stijgende zeeniveau kan de eilandengroep bedreigen.

Top-10

Kerry vindt dat grote bedrijven en lobbyisten het klimaatdebat niet mogen gijzelen. China en de VS zijn de twee grootste vervuilers. Samen zijn ze verantwoordelijk voor 40 procent van de toename van kooldioxide.

Indonesië zelf staat ook in de top-10, grotendeels door ontbossing.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl