NOS NieuwsAangepast

Onrust Leiden over komst Benno L.

Benno L., de veroordeelde zwemleraar uit Den Bosch, mag ruim een jaar in Leiden wonen, heeft burgemeester Lenferink besloten. Lenferink wil zo een bijdrage leveren aan de terugkeer in de maatschappij van L.

De burgemeester wilde geen aandacht besteden aan de zaak, om onrust te voorkomen. Nu toch bekend geworden is dat Benno L. in Leiden woont, gaat Lenferink met omwonenden in gesprek.

Facebookprotest

De Facebookpagina 'Benno L. moet weg uit Leiden' is inmiddels door 2750 mensen geliket. Op de pagina wordt Lenferink verweten dat hij onnodige risico's neemt. Volgens een van de ondertekenaars zijn er twee zwembaden in de buurt van L.'s tijdelijke huis.

De Leidse burgemeester zegt in een verklaring dat hij zich "nadrukkelijk heeft laten informeren" over de voorwaarden waarop Benno L. tijdelijk is vrijgekomen. Zo draagt hij nog steeds een enkelband en moet hij regelmatig contact hebben met de reclassering.

De zwemleraar werd in 2011 veroordeeld tot zes jaar cel, voor ontucht met tientallen minderjarige gehandicapte meisjes. Hij wil graag naar Duitsland verhuizen, maar dat mag niet van justitie. L. mag ook niet in elf Brabantse gemeenten komen, waar zijn slachtoffers wonen.

Regels overtreden

Eerder woonde L. korte tijd op het terrein van een tbs-kliniek in Venray, maar daar moest hij weg omdat hij zich niet aan de regels hield.

November vorig jaar werd hij veroordeeld tot nog eens twee maanden cel, omdat hij ook de regels van de reclassering had overtreden. Zo was hij even 'van de radar' omdat de batterij van zijn enkelband leeg was. L. spande daarop een proces aan om soepelere regels af te dwingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl