NOS SportAangepast

Zweedse langlaufers oppermachtig

De Zweedse langlaufers zijn in Sotsji olympisch kampioen op de 4x10 kilometer estafette geworden. Lars Nelson, Daniel Richardsson, Jonas Olsson en Marcus Hellner waren veruit de beste. In Vancouver ging het goud ook al naar de Zweden.

Nelson pakte namens de Zweden direct de koppositie en in de derde omloop nam Olsson afstand van de rest. Slotloper Hellner bouwde de voorsprong uit en kon ruim voor de finish al met de hem aangereikte Zweedse vlag zwaaien.

In de slotfase troefde de Rus Maksim Vylegzjanin de Fransman Ivan Perrillat Boiteux af in de strijd om het zilver. De Russen behaalden onder het toeziend oog van president Poetin voor het eerst een medaille op de estafette. Onder de vlag van de Sovjet-Unie was het al wel meer dan eens raak.

Noorse deceptie

De Noorse fans kregen een domper te verwerken met de vierde plaats voor de mannenploeg. Het is pas de vierde keer sinds 1936 dat de Noren op dit nummer naast de medailles grijpen.

Al vanaf de eerste omloop was de ploeg niet bij de koplopers te vinden. Martin Sundby begon als derde loper op ruim een minuut. Hij halveerde de achterstand, maar was toen opgebrand. Petter Northug loste hem af toen het verschil weer tot boven de minuut was opgelopen. Hij kreeg het podium niet meer in zicht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl