NOS NieuwsAangepast

Stadhuis Kiev meteen weer bezet

In Kiev hebben demonstranten het stadhuis na een bezetting van ruim twee maanden verlaten. Direct daarna namen radicale nationalisten hun plaats in. Dat melden media in Oekraïne.

De betogers gaven hun protest vermoedelijk op vanwege de vrijlating, vrijdag, van de laatste 243 demonstranten die tijdens de volksprotesten werden opgepakt. Maar volgens de nationalisten, die met bivakmutsen en camouflagekleding binnenkwamen, is de openbaar aanklager te laat met het seponeren van de aanklachten tegen betogers.

De Oekraïense regering heeft beloofd dat de demonstranten niet vervolgd zullen worden als ze voor morgen een eind maken aan de bezetting van overheidsgebouwen.

Zwitserse ambassadeur

De Zwitserse ambassadeur is naar het stadhuis van Kiev gekomen om te helpen bij de overdracht van het gebouw aan de autoriteiten. Zwitserland is op het ogenblik voorzitter van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

Bondskanselier Merkel voert morgen in Berlijn overleg met de Oekraïense oppositieleiders Arsenie Jatsenjoek en Vitali Klitsjko. Ze zullen het dan onder meer hebben over wijzigingen in de grondwet van Oekraïne. De oppositie wil met enkele aanpassingen de macht van de president beperken.

Volksprotesten

De volksprotesten begonnen in november toen president Janoekovitsj op het laatste moment afzag van een samenwerkingsverdrag met de EU. In plaats daarvan zocht hij toenadering tot Rusland. Zo beloofde president Poetin miljardenhulp en een lagere gasprijs.

Tijdens de protesten besloot premier Azarov af te treden in de hoop dat de rust zou terugkeren, maar dat gebeurde niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl