NOS NieuwsAangepast

Zwitsers schrappen Kroatische deal

Zwitserland ziet af van een overeenkomst met Kroatië, die Kroaten vrije toegang tot de Zwitserse arbeidsmarkt had moeten geven. In de huidige vorm kan de overeenkomst niet worden getekend, zegt de Zwitserse minister van Justitie.

De overeenkomst werd vorig jaar zomer gesloten, vlak na de toetreding van Kroatië tot de Europese Unie. Maar de uitslag van een referendum dat afgelopen zondag werd gehouden verandert de zaak, zegt de minister.

Strengere immigratieregels

In het referendum spraken de Zwitsers zich uit voor strengere immigratieregels. Ze maken zich vooral zorgen over de toestroom van migranten uit EU-landen. Volgens de initiatiefnemers van het referendum krijgen de migranten voorrang op de arbeidsmarkt.

Het Zwitserse ministerie van Justitie gaat op zoek naar een oplossing, zegt een woordvoerder, om te zorgen dat er niet tegen de Kroaten wordt gediscrimineerd.

De EU betreurt de uitslag van het referendum en waarschuwt dat die in strijd is met de verdragen over vrij verkeer van personen tussen de EU en Zwitserland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl