NOS NieuwsAangepast

Syrische oppositie op terreurlijst

Onderhandelaars van de Syrische oppositie in Genève zijn door het regime van president Assad op een terreurlijst gezet. Hun bezittingen, waaronder het huis van een van de delegatieleden, zijn in beslag genomen.

Ook zijn hun banktegoeden bevroren. Volgens het Syrische ministerie van justitie is dat gebeurd op basis van een antiterreurwet uit 2012. De onderhandelaars ontdekten dat ze op de lijst stonden toen een ministeriële notitie uitlekte.

Terrorisme

"Wie weigert terrorisme te bestrijden, is zelf onderdeel van terrorisme", licht een onderhandelaar van de Syrische regering toe. Volgens hem is het besluit al twee maanden voor de conferentie in Genève genomen en heeft het dus niks te maken met de vredesonderhandelingen.

Volgens een lid van de Syrische oppositie wil het regime alleen bewijzen dat het de oppositie persoonlijk kan aanvallen. "Het is een zieke manier van denken: iedereen die tegen ons is is een verrader en een terrorist."

Overgangsregime

Het besluit zal het vredesoverleg naar verwachting geen goed doen. Vanochtend werd het laatste gesprek in een half uur afgerond zonder dat er een oplossing werd gevonden voor de problemen in Syrië.

Ook is niet duidelijk of er nog een derde ronde komt in het vredesoverleg. Het grootste struikelblok is volgens VN-gezant Brahimi de weigering van de Syrische regering om over een overgangsregime te praten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl