NOS NieuwsAangepast

Wapenschip terug naar Cuba

Een Noord-Koreaans schip dat zeven maanden geleden in het Panamakanaal aan de ketting was gelegd, is vertrokken naar Cuba.

Het schip was van Cuba op weg naar Noord-Korea toen het werd onderschept. In het laadruim waren onder meer straaljagers en raketten verborgen onder een lading suiker. Het wapentuig was volgens de Cubaanse autoriteiten sterk verouderd en zou in Noord-Korea worden gerepareerd.

Sovjet-tijdperk

Volgens defensie-experts gaat het onder meer om verdedigingsraketten uit het Sovjet-tijdperk. De systemen zouden door Noord-Korea gebruikt kunnen worden om de luchtverdediging te verbeteren.

Noord-Korea mag op basis van VN-sancties vanwege zijn atoomprogramma geen geavanceerde wapens importeren. Cuba en Noord-Korea zijn communistische bondgenoten.

Alcohol

De Noord-Koreaanse eigenaren hebben een boete van 670.000 dollar betaald om het schip vrij te krijgen. Drie bemanningsleden, onder wie de kapitein, zijn gearresteerd. Zij kunnen tot twaalf jaar gevangenisstraf krijgen. De andere 32 bemanningsleden zijn vrijgelaten.

De wapens worden volgens de Panamese autoriteiten weggegeven of verkocht. De suiker gaat naar bedrijven die het zullen verwerken tot alcohol.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl