LR: quotum voor Oost-Europeanen
Driekwart van de Rotterdammers wil een rem op migranten uit Oost-Europa. Dat blijkt uit onderzoek dat Leefbaar Rotterdam heeft laten doen door Maurice de Hond onder 670 inwoners van de stad.
De partij voelt zich door de uitkomst gesteund in de wens om een quotum in te stellen voor arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa: duizend per jaar en niet meer. Volgens lijsttrekker Joost Eerdmans is de druk op een aantal oude wijken te hoog. Dat leidt tot overlast en verdringing op de arbeidsmarkt.
Bevoegdheid
Leefbaar Rotterdam erkent dat het instellen van zo'n quotum niet de bevoegdheid is van de gemeente. De partij van wijlen Pim Fortuyn wil deze aanpak ook vooral in Den Haag en Brussel onder de aandacht brengen. "We gaan net zo lang op alle deuren beuken tot we onze zin krijgen", aldus Eerdmans.
Hij verwijst daarbij naar de Rotterdamwet, die spreiding van kansarme bewoners in kwetsbare wijken mogelijk heeft gemaakt. Die wet kwam er op initiatief van Leefbaar Rotterdam.
Babbeltruc
Hamit Karakus, lijsttrekker van de Partij van de Arbeid noemt het quotum "een babbeltruc van Joost Eerdmans". Volgens hem zijn er geen makkelijke oplossingen voor de overlast die Rotterdammers ervaren. Socioloog Godfried Engbersen van de Erasmus Universiteit vindt het een onhaalbaar en onverstandig plan. Het mag niet van Europa en het is slecht voor economie van de stad.
Hoeveel migranten uit Midden- en Oost-Europa er nu in Rotterdam wonen is niet duidelijk. Een schatting gaat uit van dertig- tot vijftigduizend. Sinds kort moeten nieuwkomers die hier korte tijd blijven zich melden bij de gemeente. Dat hebben tot nu toe slechts enkele tientallen gedaan.