NOS NieuwsAangepast

Bloed diabetespatiënt in biobank

Er komt een registratiesysteem en een biobank voor patiënten met diabetes type 1. In Nederland lijden ruim 100.000 mensen aan de ziekte. Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte. Het eigen afweersysteem breekt de lichaamscellen af die insuline produceren.

De ziekte ontwikkelt zich bij iedere patiënt anders. Er is nog heel veel niet bekend. De nieuwe biobank wordt gevuld met lichaamsmateriaal van patiënten zoals bijvoorbeeld bloed. Het nieuwe registratiesysteem wordt gevuld met gezondheidsgegevens van de patiënten. In beide gevallen gebeurt dat anoniem.

Genezing

De beschikbaarheid van die gegevens moet het makkelijker maken om onderzoek te doen. Het doel is het vinden van een methode om diabetes type 1 te genezen. Intussen moet de behandeling van de ziekte worden verbeterd onder meer door die zo veel mogelijk toe te snijden op individuele patiënten.

Diabetes type 1 kan leiden tot ernstige complicaties. Ogen en voeten worden vaak aangetast en ook nierschade en hart- en vaatziekten komen relatief vaak voor bij patiënten met type 1 diabetes.

Twee jaar

Het Diabetes Fonds gaat de biobank en het nieuwe registratiesysteem opzetten. Naar verwachting duurt het twee jaar om alle geanonimiseerde patiëntengegevens in de database te stoppen. Patiënten moeten eerst toestemming geven voor hun gegevens gebruikt worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl