NOS NieuwsAangepast

Miljoenenverlies NS door Fyra

De Nederlandse Spoorwegen hebben vorig jaar een verlies geleden van 43 miljoen euro, vooral door forse afschrijvingen op de uit de dienstregeling gehaalde Fyra-treinen. De omzet bleef met 4,6 miljard euro op hetzelfde niveau als in 2012, staat in het NS-jaarverslag.

Het is voor het eerst in twintig jaar dat de Spoorwegen verlies lijden. Al in augustus vorig jaar werd duidelijk dat de NS moest afschrijven op de Fyra.

Fyra

Het spoorbedrijf heeft in totaal 247 miljoen euro verloren door het Fyra-debacle. Er lopen nog rechtszaken met de Italiaanse producent van de treinen, AnsaldoBreda.

De Fyra-treinen die een snelle verbinding tussen Amsterdam en Brussel moesten verzorgen, werden 2013 al na enkele weken buiten gebruik gesteld omdat ze ernstige mankementen vertoonden.

Zwaar jaar

"2013 was een zwaar jaar", schrijft de NS in haar jaarverslag. De organisatie betreurt het dat de reizigers tussen Nederland en België gedupeerd zijn door de problemen met de Fyra en belooft "de strategie aan te scherpen".

Stipt

In 2013 reed 93,6 procent van de treinen op tijd. Daarmee is de stiptheid van de treinen iets teruggelopen in vergelijking met 2012 (94,2%). Eerder sprak de NS met de overheid af dat ten minste 93 procent van alle treinen stipt op tijd moet rijden.

NS-directeur Timo Huges zei voor de NOS-radio zeker te willen sleutelen aan trajecten als Leiden-Utrecht, waar slechts 70 procent van de treinen punctueel op tijd rijdt.

Rapportcijfer

Vorig jaar gaf 75 procent van de reizigers de NS een 7 of hoger voor het reizen per trein, meldt het jaarverslag. In het laatste kwartaal werd het spoorbedrijf echter bestookt met klachten over overvolle treinen.

Voor 2014 verwacht de NS weer een positief resultaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl