NOS NieuwsAangepast

"NIOD komt in tropeninstituut"

Het Nederlands Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD) verhuist binnenkort samen met drie andere geesteswetenschappelijke instituten naar het gebouw van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) in Amsterdam. Dat zeggen bestuurders van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) in de Volkskrant.

Het gebouw van het KIT staat sinds begin dit jaar grotendeels leeg. Het tropeninstituut heeft zijn collectie moeten verkopen omdat de rijkssubsidies gestopt zijn.

Het KIT-gebouw moet behalve aan het NIOD ook plaats bieden aan het Meertens Instituut, het Huygens Instituut voor Nederlandse geschiedenis en het Netherlands Institute for Advanced Studies (NIAS). De eerste twee zitten al in Amsterdam, het Huygens Instituut is nu nog gevestigd in Den Haag en het NIAS in Wassenaar.

Protesten

Vorig jaar werd al bekend dat de KNAW wil dat de instituten nauwer gaan samenwerken en dat ze ondergebracht worden in één gebouw. Het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) is ook betrokken bij de samenwerking, maar verhuist niet fysiek mee. De collectie van het IISG is te groot voor het KIT-gebouw.

Volgens het oorspronkelijke plan zou het NIOD worden gesplitst. Het archief zou op de Herengracht blijven, de onderzoekers zouden moeten verhuizen. Na protesten van het NIOD zag de KNAW daarvan af.

Autonoom

Directeur Theo Mulder zegt in de Volkskrant dat het tropeninstituut plaats biedt aan zowel het archief als de onderzoekers van het NIOD.

KNAW-bestuurder Jan Willem Gunning zegt dat het niet de bedoeling is dat de instituten fuseren. Ze blijven wetenschappelijk autonoom en houden hun eigen naam. Wel hopen de bestuurders dat de instituten meer gaan samenwerken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl