NOS NieuwsAangepast

Luchthavens Java gesloten door as

In Indonesië zijn drie internationale luchthavens gesloten vanwege de aswolken die bij een vulkaanuitbarsting op Oost-Java zijn vrijgekomen. De vliegvelden liggen bij de steden Yogyakarta, Surabaya en Solo.

Gisteren kwam de vulkaan Kelud op Java tot uitbarsting. De knallen van de explosie waren tot ver in de omtrek te horen, ook in het 130 kilometer verderop liggende Surabaya en het nog verder weg liggende Yogyakarta.

Donker

Alles in de omgeving van de steden en de luchthavens is bedekt met as. Door de donkere wolken is het zicht in de steden heel beperkt. Daardoor is vliegen niet mogelijk. Bovendien kan de as schadelijk zijn voor de motoren van vliegtuigen.

In beide steden daalt nog steeds as van de vulkaan neer, melden getuigen op sociale media. Ook vee zou zijn bedekt met as. Honderdduizenden mensen zijn in de omgeving van Kelud op de vlucht geslagen uit angst voor de regen van stenen. Er zijn geen berichten over slachtoffers.

Onrustig

De vulkaan was al een paar weken onrustig. Maandag leek het rommelen op te houden, maar gisteren kwam het toch tot een uitbarsting. De laatste keer dat Kelud uitbarstte was in 2007. De berg is een van de 130 actieve vulkanen in Indonesië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl