NOS NieuwsAangepast

Impasse dreigt voor Syrië-overleg

De vredesbesprekingen over Syrië zitten vooralsnog muurvast. Het geweld in Syrië escaleert, en ondertussen kunnen de partijen het niet eens worden over de onderwerpen op de agenda.

VN-gezant Brahimi ziet een belangrijke rol voor de internationale gemeenschap. Hij ontmoette vandaag de Russische onderminister Gatilov van Buitenlandse Zaken en zijn Amerikaanse collega Sherman.

Na afloop zei Brahimi dat een mislukking dreigt, maar dat de landen hebben toegezegd dat ze hun uiterste best zullen doen om de impasse te doorbreken.

Tweede ronde

Er is de afgelopen dagen nauwelijks vooruitgang geboekt in de tweede ronde van de vredesbesprekingen in Genève. Het doel van de Syrië-conferentie - een einde aan het geweld maken en een overgangsregering vormen - lijkt nog ver weg.

De partijen praten wel met elkaar, maar de sfeer is slecht. Zowel de Syrische regering als de oppositiepartijen laten doorschemeren dat de onderhandelingen wellicht niet verder gaan.

De regering en de oppositie staan op veel punten lijnrecht tegenover elkaar. De oppositie wil praten over een overgangsregering, de regering wil vooral praten over "terroristen". Dat is de gebruikelijk term van het regime voor de opstandelingen.

Homs

Tijdens de eerste ronde werd wel gesproken over de evacuatie van inwoners uit de binnenstad van Homs, die al anderhalf jaar belegerd wordt. Vorige week werd daarover in Syrië zelf een akkoord bereikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl