NOS NieuwsAangepast

Hoe goed presteert Nederland?

Door Arjan Noorlander

Niet alleen 't schaatsen, ook de economie wordt een spel achter de komma. Het CBS maakt de economische cijfers over het laatste kwartaal van 2013 bekend en 't zit 'm in de details. Het kwartaal ervoor - kwartaal drie - is de Nederlandse economie weer gaan groeien. Heel voorzichtig nog met 0,2 procent. En daarmee lijkt het erop dat de recessie nu toch achter ons ligt.

Analisten verwachten dat de groei het laatste kwartaal verder is aangetrokken. Een veelgehoorde voorspelling is een groei van 0,3 procent. Een hele bescheiden toename dus, van kwartaal op kwartaal, van ééntiende procentpunt. Alles meer dan 0,3 zal worden uitgelegd als een fijne meevaller. Heel uitbundig zal die meevaller naar verwachting niet zijn. Misschien een groei van een half procent, wellicht nog iets meer.

Economen Tim Legierse van de Rabobank en Nico Klene van ABN Amro wijzen er bovendien op dat de autoverkopen in het laatste kwartaal van 2013 een wat vertekend beeld kunnen geven. Legierse: "Consumenten en bedrijven investeerden vlak voor de jaarwisseling relatief veel in nieuwe auto's. Zo konden ze op de valreep profiteren van belastingvoordelen. In de cijfers over het eerste kwartaal van 2014 zul je zien dat deze aankopen juist teruglopen."

Consumenten

Iedereen die de cijfers in de gaten houdt, hoopt dat Nederland het morgen iets beter blijkt te doen dan we dachten. De meevaller lijkt in ieder geval niet van de consumenten te komen. Vandaag verschenen de cijfers over de omzetten in winkels. We gaven weer iets minder uit van een jaar ervoor. De consument zegt al een aantal maanden meer vertrouwen te krijgen in de toekomst van de economie maar dat betere gevoel leidt nog niet echt tot meer uitgaven.

Wellicht zal een mogelijke meevaller te danken zijn aan de Nederlandse industrie. De 'maakbedrijven' lijken wel weer voorzichtig te groeien en verwachten ook dat die groei verder aantrekt.

Bescheiden

Ook al kijken we op dit moment graag weer met een frisse blik vooruit, de economische ontwikkeling kan natuurlijk ook tegenvallen. Al lijken weinig analisten daar rekening mee te houden, toch zijn we de laatste jaren vaker overvallen door tegenvallende cijfers dan door positieve verrassingen.

Hoe het ook uitpakt, de resultaten zullen waarschijnlijk bescheiden zijn. Procenten groei per jaar, dat lijkt er echt niet in te zitten de komende jaren. Maar met een verbetering van ééntiende kan je je deze dagen ook ruimschoots kampioen wanen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl