NOS NieuwsAangepast

Waterschappen zijn honden beu

De waterschappen Zuiderzeeland (Flevoland) en Groot Salland (Overijssel) zijn het zat dat loslopende honden hun dijken verzwakken door kuilen in het gras te graven. Het kost veel tijd om de schade te herstellen en bij slecht weer zijn het zwakke plekken, zeggen ze.

De twee waterschappen gaan daarom strenger controleren op loslopende honden en waar mogelijk bekeuringen uitdelen. De boete bedraagt volgens waterschap Zuiderzeeland 90 euro.

Volgens een woordvoerder mogen er officieel geen honden op de Flevolandse dijken komen, maar wordt het oogluikend toegestaan. "Want we begrijpen heel goed dat mensen hun honden daar willen uitlaten."

Flinke gaten

Zuiderzeeland heeft vooral last van hondenuitlaatdiensten, die veel honden tegelijk op de dijken loslaten. "Het is leuk dat ze lekker kunnen rennen, maar ze veroorzaken ook veel schade." Groot Salland zegt dat de dieren jaarlijks voor duizenden euro's schade aanrichten.

Het Overijsselse waterschap heeft inmiddels waarschuwing geplaatst in de hoop dat mensen hun viervoeters beter in de gaten zullen houden.

Elke keer wanneer een hond een gat in de dijk graaft, moet het waterschap de schade met klei herstellen en de plek opnieuw inzaaien. Het duurt dan twee jaar voordat het gras weer helemaal is hersteld, zegt Groot Salland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl