NOS NieuwsAangepast

Toch hoop voor maanwagen China

Er is toch nog hoop voor de Chinese maanwagen Yutu. Hoewel Chinese staatsmedia gisteren meldden dat het karretje het had begeven, meldt het staatspersbureau Xinhua vandaag dat er contact is geweest met de aarde.

"Yutu is weer tot leven gekomen", zei de woordvoerder van de maanmissie tegen het persbureau. "Er bestaat een kans dat de maanwagen gered kan worden, nu blijkt dat hij nog werkt."

Het is nog niet duidelijk wat de maanwagen nog precies kan. Wetenschappers van het Chinese ruimteprogramma proberen te achterhalen wat de schade aan Yutu is en of die hersteld kan worden.

Prestigeproject

Yutu, China's eerste maanwagen, landde in december op de maan. Het was de eerste maanlanding in bijna veertig jaar. De missie is een prestigeproject voor Peking, want tot dan toe waren alleen Rusland en de VS erin geslaagd veilig op de maan te landen.

Eind januari bleek dat Yutu door technische problemen zijn zonnepanelen niet kon sluiten. Daardoor werden belangrijke onderdelen in de maannacht blootgesteld aan temperaturen tot -180 graden Celsius.

De vluchtleiding moest wachten tot het weer dag was geworden op de maan, voordat geprobeerd kon worden het karretje te bereiken. Dat duurde twee aardse weken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl