NOS NieuwsAangepast

Miljardenverlies SNS Reaal

Bank en verzekeraar SNS Reaal heeft in 2013 een verlies geleden van bijna 2 miljard euro. De verliezen komen vooral door de vastgoedtak, Property Finance. Zoals verwacht en zoals bij de nationalisatie was aangekondigd, moest daarop flink worden afgeschreven, zo'n 1,54 miljard euro.

Ook de verzekeringsdochters AXA en Zwitserleven van SNS Reaal zijn flink afgewaardeerd. Deze bedrijven zijn nu veel minder waard dan er destijds voor is betaald.

Zonder de eenmalige posten en afschrijvingen zou de bank en verzekeraar een nettowinst hebben geboekt van 386 miljoen euro.

Meer klanten

SNS Reaal kreeg het afgelopen jaar wel meer klanten erbij. Meer dan 50.000 nieuwe klanten hebben zich bij de bank gemeld. Er is ook meer spaargeld naar de bank gebracht. Het totale spaargeld steeg met bijna 1,8 miljard euro naar 33,3 miljard euro. Ook werden in de laatste drie maanden meer hypotheken afgesloten.

SNS Reaal kwam een jaar geleden in handen van de staat. Het is voor het eerst dat de bank de jaarcijfers publiceert als genationaliseerde bank.

Eind vorig jaar ging de Europese Commissie akkoord met de nationalisatie. In ruil moet SNS Reaal de verzekeraar Reaal afsplitsen van SNS bank. Minister Dijsselbloem laat inmiddels onderzoek doen naar de mogelijkheden voor de verkoop.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl