NOS NieuwsAangepast

Woekeraars stevig aangepakt

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft sinds 2011 in totaal 21 aanbieders van flitskrediet onderzocht. Daarvan waren er 18 in overtreding. Een groot deel is inmiddels gestopt. In enkele gevallen zijn forse boetes opgelegd.

Volgens Marcus Wagemakers van de AFM verdienen deze bedrijven op "volstrekt onethische" wijze geld over de ruggen van de "allerzwaksten in onze samenleving". Volgens hem richten de bedrijven zich op klanten die verlegen zitten om 100 euro en niet bij een bank terecht kunnen. De kredietaanbieders vragen "woekerrentes" voor relatief kleine bedragen.

Ondanks de boetes zijn enkele aanbieders nog steeds actief, vaak via vestigingen in het buitenland. De AFM zegt dat de toezichthouders in die landen gewaarschuwd zijn. De paar bedrijven die in Nederland zijn overgebleven sluiten nog nauwelijks leningen af, zegt de AFM.

Boete

Dit jaar kreeg het bedrijf achter betaaldag.nl een boete opgelegd van 2 miljoen euro. Het bedrijf zou miljoenen hebben verdiend over de rug van kwetsbare consumenten, die voor het flitskrediet op jaarbasis vaak honderden procenten aan kosten verschuldigd waren.

Deze site bestaat nog steeds. Het bedrijf is gevestigd in Amsterdam, maar de aandeelhouder is geregistreerd in het Verenigd Koninkrijk.

Voorschotje

In 2011 berichtte de NOS dat Voorschotje.nl, toen nog sponsor van voetbalclub NEC, illegaal kredieten aanbood. Het bedrijf ontkende destijds de wet te overtreden. Later oordeelde de Rotterdamse rechtbank dat Voorschotje wel degelijk de wet overtrad.

De website Voorschotje.nl bestaat niet meer. Het bedrijf werkt nu volgens de Kamer van Koophandel onder de naam Cashper. Dit bedrijf biedt flitskredieten aan in diverse Europese landen. Volgens de website lopen de kredieten via de Novum Bank in Malta. De Nederlandse miljardair Marcel Boekhoorn is een investeerder in die bank.

In een reactie zegt Renier Lemmens, bestuurder bij Novum Bank dat Cashper niets meer met Voorschotje.nl te maken heeft. De website Cashper is begin 2013 aan de bank overgedragen en het bedrijf houdt zich volledig aan de Europese regelgeving.

Formule 1

Het Belgische zusterbedrijf van Voorschotje.nl heet Payday.be. De Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop heeft in 2012 een klacht ingediend tegen het bedrijf, zegt woordvoerder Jan Moers. Volgens hem overtreedt het bedrijf ook de Belgische wet; " Zij zorgen ervoor dat de consument hele hoge kosten moet betalen". Volgens Moers is de Belgische justitie inmiddels een onderzoek gestart naar het bedrijf.

Marcus Wagemakers; "Het zijn vaak grote, zeer goed georganiseerd partijen. Des te verwerpelijker is het verdienmodel. Want hier is heel goed over nagedacht, de allerzwaksten worden benaderd puur en alleen voor het eigen gewin."

Ook Saldodipje.nl. is nog steeds in Nederland actief. Ook dit bedrijf kreeg een boete van de AFM. Het bedrijf achter deze site biedt kredieten aan in heel Europa. Het bedrijf is nu gevestigd in het Verenigd Koninkrijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl