NOS NieuwsAangepast

Veel agenten met stress-stoornis

De Nationale Politie houdt er rekening mee dat zich ieder jaar 1500 tot 2500 politiemensen zullen melden met signalen van de posttraumatische stressstoornis PTSS. Dat blijkt uit een uitzending van het programma Zembla van BNN/Vara.

Korpschef van de Nationale Politie Gerard Bouman zegt in de uitzending dat het aantal agenten dat last heeft van PTSS veel groter is dan tot nu toe gedacht.

Zembla deed onderzoek naar de manier waarop de Nationale Politie omgaat met agenten met PTSS. De politie erkent de stoornis sinds 2012 officieel als beroepsziekte. Dat gebeurde bij het leger al eerder.

Medicatie

De stoornis kan optreden na het meemaken van heftige gebeurtenissen, bijvoorbeeld het blootstaan aan extreem geweld, of het zien van ernstige ongevallen.

PTSS kan leiden tot ernstige psychische problemen die zich uiten in verhoogde schrikreacties, slecht slapen of herbeleving van het trauma. Politiemensen met de stoornis hebben vaak last van een 'kort lontje', zeker als ze tijdens het werk weer in stressvolle situaties terechtkomen.

Naar schatting hebben zo'n 4000 politiemensen nu PTSS. Een groot deel daarvan werkt gewoon door. Uit onderzoek onder zo'n duizend politiemensen met de stoornis blijkt dat eenderde medicatie gebruikt voor zijn psychische klachten.

Verslaafd

Volgens emeritus hoogleraar psychiatrie Berthold Gersons, een autoriteit op het gebied van PTSS, is het medicijngebruik een verhoogd risico voor het politiewerk. "De rijvaardigheid en het reactievermogen worden beïnvloed en je raakt er aan verslaafd", zegt hij in Zembla.

Hij vindt ook dat de politie het probleem bagatelliseert. Volgens korpschef Gerard Bouman verschilt het medicijngebruik niet van dat in andere beroepsgroepen in dezelfde branche.

Richtlijn

Sinds 1 juli van vorig jaar is er een speciale commissie binnen de politie die bij gevallen van PTSS moet beoordelen of de ziekte is ontstaan door het politiewerk. Tot nu toe zijn nog maar enkele van de ruim driehonderd ingeleverde dossiers behandeld.

De commissie heeft anderhalve dag per week voor de behandeling van de dossiers. Commissievoorzitter Marten la Haye zegt niet te weten wanneer de eerste lichting dossiers is afgehandeld.

Korpschef Bouman erkent in het programma dat de aanpak van PTSS vertraging heeft opgelopen en dat nog niet alle aanbevelingen uit de richtlijn Blauwdruk Mentale Zorglijn uit februari 2013 zijn doorgevoerd.

Volgens Bouman komt dat door de reorganisatie van de Nationale Politie. "Als u zou zien wat er allemaal op ons bord ligt om te harmoniseren, om afscheid te nemen van alle oude structuren en regelingen, dan zult u zien dat dat niet op een dag gedaan kan worden."

Zembla, donderdag 20.50 uur, Ned.2

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl