NOS NieuwsAangepast

Weer aardbeving bij Loppersum

In de provincie Groningen is vannacht weer een aardbeving geweest. Volgens het KNMI had de beving een kracht van 3,0 op de schaal van Richter. Daarmee was het de zwaarste aardbeving in een half jaar. Het epicentrum lag bij Leermens, vlak bij Loppersum.

De aardbeving was om 3.13 uur. Uit een ruim gebied rond Loppersum kwamen meldingen, zoals uit Delfzijl en de dorpen Stedum, Spijk en Garrelsweer. Ook in de stad Groningen werd de beving gevoeld.

Schade

De NAM heeft drie schademeldingen binnengekregen. Die gaan over scheuren in muren en loszittende stenen. Volgens een woordvoerder van de NAM komen de meldingen niet alleen uit Leermens. Ze verwacht dat er vandaag nog meer schademeldingen binnenkomen.

Op sociale media meldden tientallen mensen dat hun huis stond te schudden en dat deuren opensprongen. Iemand twitterde: 'heeft iemand het nummer van minister Kamp. Dan kunnen we hem massaal wakker bellen".

Een inwoonster van 't Zandt werd vannacht ook wakker van de klap. "We gaan straks controleren of er schade is. We hebben eerder foto's gemaakt van alle muren en we gaan kijken of er verschil is met die foto's."

Steeds zwaarder

Volgens seismoloog Leslo Evers van het KNMI komen bevingen met een kracht van ongeveer 3,0 op de schaal van Richter in Groningen een of twee keer per jaar voor. "We zien het aantal bevingen in Groningen toenemen en ze worden ook steeds zwaarder." Sinds 1994 zijn er 18 bevingen geweest in Groningen met een kracht van 3,0 of zwaarder, inclusief deze laatste. Volgens Evers is het toeval dat veel aardbevingen 's nachts zijn. "Aardbevingen hebben geen ritme."

De zwaarste aardbeving in Groningen was op 16 augustus 2012 in Huizinge. Die beving had een kracht van 3,6.

Overzichtskaart

Op deze kaart zijn de aardbevingen te zien sinds mei 2013.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl