NOS NieuwsAangepast

Obama kan geld blijven uitgeven

De Amerikaanse federale overheid kan zeker tot 15 maart volgend jaar geld lenen. Na het Huis van Afgevaardigden heeft ook de Senaat ingestemd met een verhoging van het schuldenplafond.

De Senaat stemde met 55 tegen 43 stemmen voor verhoging van het schuldenplafond. Alle Democraten stemden voor, alle Republikeinen tegen.

Filibuster

De Republikeinse leider Ted Cruz, een favoriet van de rechtse Tea Partybeweging, probeerde de stemming tegen te houden met een filibuster, een lange speech. Met zo'n filibuster kan een debat eindeloos worden gerekt tenzij een meerderheid van 60 procent dat voorkomt.

Twaalf Republikeinen stemden met de Democraten mee om de filibuster ongedaan te maken. De twaalf stemden vervolgens wel tegen de verhoging van het schuldenplafond, maar dat had weinig betekenis omdat de Democratische meerderheid de rijen gesloten hield.

Verzet

Vorig jaar leidde het Republikeinse verzet tegen een hoger schuldenplafond nog tot een zestien dagen durende sluiting van de federale overheid. De Republikeinen probeerden toen in ruil voor een hoger schuldenplafond concessies af te dwingen van president Obama. Die gaf echter niet toe.

Dit jaar is het verzet van de Republikeinen minder sterk, omdat uit peilingen blijkt dat het door de meeste Amerikanen niet gewaardeerd wordt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl