NOS NieuwsAangepast

Marokkaanse 'evangelist' vrijuit

Een Marokkaanse christen die werd gearresteerd voor evangelisatie wordt naar verwachting vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Morgen doet de rechter in Fes uitspraak in het hoger beroep.

De 34-jarige Mohamed El Baldi werd in augustus vorig jaar gearresteerd in zijn woning in Aïn Aïcha, in de buurt van Fes. De Marokkaanse politie nam een bijbel en andere boeken over het christelijke geloof in beslag.

El Baldi kreeg 2,5 jaar cel en een boete van 5000 dirham (445 euro), maar mocht de gevangenis na een maand verlaten in afwachting van het hoger beroep. De rechter oordeelt nu dat er wel is gesproken over geloof, maar dat er onvoldoende bewijs voor is dat El Baldi zijn gesprekspartner wilde bekeren.

Knoeien

Volgens een Marokkaanse mensenrechtenorganisatie is El Baldi in de gevangenis mishandeld. Zijn familie werd bedreigd. Tijdens de rechtszaak smeekte zijn moeder Allah om de mensen "die in het hoofd van haar zoon hadden zitten knoeien" te straffen.

Op evangelisatie staat in Marokko een gevangenisstraf van drie tot zes maanden. De veroordeling van El Baldi leidde tot internationale verontwaardiging en een handtekeningenactie.

99 procent

In Marokko wonen naar schatting 22.000 christenen, voor het merendeel van buitenlandse afkomst. Van de 33 miljoen inwoners is 99 procent moslim.

World Watch Monitor, een organisatie die zich inzet voor christenen die worden vervolgd om hun geloof, stelde een lijst samen van de vijftig landen waar het christelijke geloof het moeilijkst te belijden is. Marokko staat op nummer 44.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl