NOS NieuwsAangepast

Vijf aanhoudingen in zaak Utopia

De politie heeft vijf mannen aangehouden die verdacht worden van het aanbieden van drugs en wapens via anonieme, diep verborgen websites. Eén van die websites was Utopia. Deze internetmarktplaats werd gisteren offline gehaald.

Het onderzoek naar de illegale websites kreeg de codenaam Commodore. Undercover agenten onderhielden contact met de verdachten. Met toestemming van het OM bestelden zij de afgelopen maanden diverse vuurwapens, enkele duizenden xtc-pillen, ruwe MDMA in blokjes en tientallen grammen cocaïne.

Tot hun grote verbazing kregen ze ook het verzoek "iemand naar de andere wereld te helpen". Het slachtoffer zou moeten worden afgeperst en daarna worden omgebracht. Ze kregen er een aanbetaling voor.

Uitlokking

Drie van de Nederlandse verdachten beheerden een eigen zwarte marktplaats onder de naam Utopia. Het zijn twee mannen van 30 en 31 jaar uit Enschede en een 29-jarige man uit Utrecht. Ook waren zij betrokken bij de website Black Market Reloaded, die eind vorig jaar offline ging.

De websites waren alleen via het zogeheten TOR-netwerk toegankelijk. Dat geeft internetgebruikers de mogelijkheid anoniem te surfen.

Drugs

Een 46-jarige medeverdachte was al in oktober vorig jaar aangehouden toen hij onderweg was naar Duitsland met een lading drugs. Vandaag is hij in zijn cel opnieuw aangehouden voor betrokkenheid bij illegale handel op internet en een poging tot uitlokking van een moord.

Ook in Duitsland werd een aanhouding verricht. Op verzoek van de Nederlandse politie werd in Bad Nauheim een 21-jarige man gearresteerd.

Bitcoins

De woningen van de verdachten zijn doorzocht. De politie heeft beslag gelegd op computers, externe harde schijven, usb-sticks en ongeveer 900 bitcoins met een waarde van zo'n 400.000 tot 600.000 euro.

De in Nederland aangehouden verdachten moeten vrijdag in Utrecht voor de rechtbank verschijnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl