NOS NieuwsAangepast

Start stichting Q-koortspatiënten

Door redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink

Minister Schippers heeft vanochtend in Herpen het officiële startschot gegeven voor Q-support. De stichting werd opgericht nadat de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer in juni 2013 een zeer kritisch rapport had gepubliceerd over de aanpak van de Q-koorts door de overheid.

Het kabinet stelde kort na Brennikmeijers rapport tien miljoen euro beschikbaar voor de oprichting van Q-support. De onafhankelijke stichting houdt zich in opdracht van de overheid bezig met advies, begeleiding en onderzoek van Q-koortspatiënten met chronische klachten of QVS, een door Q-koorts veroorzaakt chronisch vermoeidheidssyndroom.

De stichting gaat chronische Q-koortspatiënten uit het hele land uitnodigen voor een individueel gesprek waarin problemen en wensen worden geïnventariseerd. Q-support hoopt zo een bijdrage te kunnen leveren aan individuele oplossingen.

Kritiek

Onder meer patiëntenorganisatie Q-uestion is kritisch dat het allemaal zo lang heeft geduurd voor er iets gedaan werd voor de Q-koortspatiënten. De vroegere gemeentesecretaris van Eindhoven Bert Brunninkhuis ziet daarin het bewijs dat "volksgezondheid het afgelegd heeft tegen de lobby van de boeren".

Brunninkhuis kreeg in juni 2009 Q-koorts. Zijn oude baan als gemeentesecretaris heeft hij nooit meer kunnen uitoefenen. In het najaar van 2010 is hij weer aan het werk gegaan in een minder zware functie, maar die heeft hij september vorig jaar ook moeten opgeven.

Schadevergoeding

De grootste uitbraak ooit van Q-koorts begon in de vroege zomer van 2007 in het dorp Herpen, onderdeel van de gemeente Oss. Het duurde tot december 2009 voor er op een effectieve manier ingegrepen werd. Toen werden de geiten en schapen op meer dan tachtig boerenbedrijven geruimd. Uiteindelijk liep het aantal geruimde bedrijven op tot boven de honderd.

Boeren van wie de dieren geruimd werden kregen daarvoor schadevergoeding van de overheid. Voor Q-koortspatiënten is er tot nu toe nauwelijks iets gedaan. Daarom zijn enkele honderden Q-koortspatiënten intussen begonnen aan een gezamenlijke procedure tegen de staat om schadevergoeding te krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl