NOS NieuwsAangepast

Timmermans: excuses Vitens

Minister Timmermans zegt dat zijn ambtenaren een excuustelefoontje van Vitens hebben gehad. Het waterbedrijf zou zich hebben verontschuldigd voor de bewering, dat het onder druk van Buitenlandse Zaken de samenwerking met een Israëlische branchegenoot had opgezegd.

Volgens Timmermans is het bedrijf nooit onder druk gezet. "Er is geen bezwaar tegen samenwerking en dat is ook zo gezegd tegen Vitens. Maar in een persbericht van het bedrijf werd aanvankelijk gezegd dat het afziet van activiteiten, mede na gesprekken met Buitenlandse Zaken."

"Ik sta voor mijn ambtenaren", aldus de minister. "En die hebben niets anders uitgedragen dan het beleid." Volgens hem betreurt Vitens dat het de verkeerde suggestie heeft gewekt. "En daarmee is de zaak wat mij betreft gesloten."

Ontmoedigingsbeleid

Nederland voert een ontmoedigingsbeleid ten aanzien van bedrijven die investeringen doen, die ten goede komen aan Israëlische nederzettingen in de bezette gebieden. "Maar het is Nederlandse bedrijven niet verboden om banden aan te gaan", benadrukt Timmermans.

Vitens concludeerde eind vorig jaar dat de samenwerking met het Israëlische waterleidingbedrijf Mekorot onder het ontmoedigingsbeleid viel, omdat het ook drinkwater levert aan kolonisten.

Kamervragen

Vitens zegt tegen de NOS zich niet te herkennen in het door de minister geschetste beeld.

De ChristenUnie heeft Kamervragen gesteld over de kwestie. De partij wil van minister Timmermans onder meer weten of hij gezien de reactie van Vitens nog wel achter zijn uitspraken blijft staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl