Plasterk overleeft debat
Minister Plasterk heeft een motie van wantrouwen van de Tweede Kamer overleefd. Er was geen Kamermeerderheid voor de motie. D66 diende de motie in en die werd gesteund door alle oppositiepartijen, behalve de ChristenUnie en de SGP.
Plasterk zei dat hij alles heeft gedaan om de Kamer tegemoet te komen. "Dit is wat ik kon bijdragen. Ik zal mijn best doen om ook het vertrouwen van de ondertekenaars van de motie te herwinnen."
Minister Hennis, die ook vragen van de Kamer moest beantwoorden, blijft minister van Defensie.
Reacties
De fractievoorzitter van GroenLinks, Bram van Ojik, dankte de ministers voor hun antwoorden, maar deelt hun conclusies niet. "Met pijn in mijn hart steun ik de motie."
PVV-leider Wilders noemt de werknemers van de AIVD en MIVD "de helden van Nederland". Hij laakt de uitspraken van Plasterk. "IJdelheid, ijdelheid, ijdelheid", aldus Wilders.
De VVD aanvaardt bij monde van fractievoorzitter Zijlstra de excuses van de minister en ziet geen enkele reden de motie van wantrouwen te steunen.
Spannend
Het bleef lang spannend tijdens het ruim tien uur durende debat. Het werd meerdere keren geschorst. In de tweede onderbreking rond elf uur zat de oppositie bij elkaar in de kamer van CDA-fractievoorzitter Buma om te overleggen over een motie van wantrouwen.
Veel oppositiepartijen hadden vooral problemen met het niet informeren van de Tweede Kamer over het feit dat niet de Amerikaanse NSA, maar de Nederlandse geheime diensten communicatiegegevens van 1,8 miljoen gesprekken hebben verzameld. Plasterk had dit wel beweerd in het tv-programma Nieuwsuur. Op 22 november hadden de bewindslieden gehoord hoe het precies zat, maar ze zwegen over deze nieuwe feiten vanwege het staatsbelang.
Zwaarwegend
Over de werkwijze van de veiligheid van de geheime diensten wordt geen informatie gegeven, zo verklaarden Plasterk en Hennis meerdere malen tijdens het Kamerdebat hun opstelling. "Het is echt niet in een achterkamertje zomaar besloten. Het was een zwaarwegende afweging", zei Hennis. Plasterk maakte de Kamer duidelijk dat er geen alternatief was. "Het lag als een steen op mijn maag", aldus de minister. "Het was of volledige openheid geven of niets doen."
Excuses
De minister bood aan het begin van het Kamerdebat zijn excuses aan voor zijn onjuiste uitlatingen in onder meer Nieuwsuur over het verzamelen van de metadata. Het spijt hem dat hij iets heeft verklaard dat achteraf onjuist was. "Dat was zeer onverstandig, een verkeerde keuze", zei Plasterk. Hij vindt niet dat hij de Kamer verkeerd heeft geïnformeerd.
Minder optreden
Na afloop van het debat, toen de motie was weggestemd, antwoordde Plasterk volmondig ja op de vraag of hij nu minder gaat optreden in televisie-programma's. Hij herhaalde ook dat hij niet meer zal speculeren en voortaan sneller zal zeggen "geen commentaar".