NOS NieuwsAangepast

Obama en Hollande blij met elkaar

De band tussen de Verenigde Staten en Frankrijk is beter dan iedereen een paar jaar geleden had kunnen denken. Dat zei president Obama bij een staatsbezoek van de Franse president Hollande aan de VS.

Volgens Obama hebben de twee leiders de afgelopen tijd hard aan betere betrekkingen gewerkt, nadat de relatie ruim tien jaar geleden een dieptepunt had bereikt door de oorlog in Irak. Frankrijk was tegen de inval in Irak, die door de Amerikanen werd geleid.

Spionage

President Hollande zei op een persconferentie in het Witte Huis dat de verhoudingen zijn verbeterd nu er zaken zijn opgehelderd over het spioneren van de VS in Europa. Volgens hem is het vertrouwen van beide kanten hersteld. Hollande en Obama zijn het erover eens dat het privéleven van mensen en hun persoonlijke gegevens moeten worden beschermd.

Obama benadrukte dat de VS met geen enkel land heeft afgesproken om helemaal niet te spioneren. Volgens hem doet Amerika wel zijn best om bij het verzamelen van buitenlandse inlichtingen de privacy-regels niet te schenden.

Solo

De president zei verder dat Frankrijk niet alleen de oudste bondgenoot van de VS is, maar ook een van de trouwste. Verder kondigde Obama aan dat hij op uitnodiging van Hollande dit jaar naar Frankrijk komt, vanwege de 70ste verjaardag van D-Day.

President Hollande ging in zijn eentje naar Washington. De 59-jarige president zette vorige maand een punt achter zijn relatie met zijn vriendin Valérie Trierweiler, nadat bekend was geworden dat hij een affaire had met een actrice. Het onderwerp wordt angstvallig gemeden door het Witte Huis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl