NOS NieuwsAangepast

Patiënten Jansen Steur opgelucht

Door redacteur politie en justitie Ilan Sluis

Ze stonden na afloop van de uitspraak tegen 'hun' arts Jansen Steur zichtbaar opgelucht in de hal van de rechtbank in Almelo. Een mooiere uitspraak hadden ze zich niet kunnen voorstellen: 3 jaar cel voor de arts die hun leven verwoestte.

Emotioneel, zo omschreef Jan-Willem van Losser zijn toestand op de publieke tribune toen rechter Marcel Bordenga het vonnis voorlas. Zeker toen het over hem ging. Jansen Steur stelde bewust onterecht de diagnose Alzheimer bij hem en liet hem jarenlang het middel Exelon slikken.

Hij werd er misselijk van, zo ziek dat hij niet meer kon werken. Vanwege de ziekte van Alzheimer trok hij in een aangepaste woning. Nu acht de rechtbank bewezen wat hij Jansen Steur al jaren verwijt. Hem is zwaar lichamelijk letsel toegebracht. En hem niet alleen, ook veel medepatiënten. Jansen Steur moet er 3 jaar in de cel voor boeten. Maar belangrijker vindt Van Losser dat de hele medische wetenschap nu weet dat dit soort praktijken niet onbestraft blijft.

Felicitaties

Dat was eigenlijk het doel van de meeste gedupeerden die bij de uitspraak aanwezig waren. Ze vallen elkaar in de armen, delen schouderklopjes uit en feliciteren elkaar. Dit hadden ze niet verwacht. "Ik was al blij geweest als Jansen Steur papier had moeten prikken", zegt een van de dochters van de patiënte die zelfmoord pleegde na de diagnose en behandeling van de oud-neuroloog. Johanna van Sabben en haar zus Karin hielden tijdens het proces hun mond, uit angst dat ze het vonnis negatief zouden beïnvloeden, maar nu staan ze graag de pers te woord.

Hun begeleider, letselschadespecialist Yme Drost, staat ook te glunderen. Historisch noemt hij de uitspraak: "Nog nooit is een medicus tot een onvoorwaardelijke celstraf veroordeeld voor foutief medisch handelen."

In beroep

En dat is nu juist wat de advocaat van Jansen Steur, Frank van Gaal, heeft verbijsterd. Hij gaat vrijwel zeker in beroep. Vooral het toerekenen van de zelfmoord van de moeder van de zusjes Johanna en Karin noemt hij een "onwenselijke ontwikkeling".

Het OM is in beginsel tevreden met juist dat aspect van het vonnis. Dat Jansen Steur is vrijgesproken voor het opzettelijk in hulpeloze toestand brengen van zijn patiënten is een tegenvaller, maar het OM weet niet of het daarom in hoger beroep gaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl