NOS NieuwsAangepast

Concern wil AnsaldoBreda kwijt

Treinenbouwer AnsaldoBreda moet zo snel mogelijk worden losgekoppeld van het Italiaanse moederbedrijf Finmeccanica. Dat heeft topman Pansa van Finmeccanica gezegd. Het kwakkelende AnsaldoBreda dreigt de hele groep mee te sleuren.

"Investeringen in openbaar vervoer kunnen de toekomst van de hele groep in gevaar brengen. Finmeccanica wil zich op andere activiteiten richten", zo verklaarde Pansa tegenover een commissie van het Italiaans parlement. Het is al langer bekend dat Finmeccanica af wil van AnsaldoBreda, maar het is voor het eerst dat topman Pansa zich zo stellig uitlaat over het bedrijf.

Afgelopen zomer onderhandelde AnsaldoBreda zonder resultaat met het Japanse Hitachi over een overname. De treinenbouwer lijdt al jaren verlies en raakte in een aantal landen in de problemen over de levering van besteld materieel.

Fyra

De topman sprak tijdens zijn verklaring tegenover het parlement niet over het conflict rond de Fyra in Nederland en België. Op dit moment zijn AnsaldoBreda en de Nederlandse en Belgische spoorbedrijven in een juridische strijd verwikkeld na het verbreken van de contracten van de Fyra.

Finmeccanica is in 2000 geprivatiseerd. Een groot deel van de aandelen is nog altijd in handen van de Italiaanse overheid. Het bedrijf concentreert zich momenteel op luchtvaart, defensiematerieel en ruimtevaart. In de toekomst zal het bedrijf onder meer de JSF-toestellen voor Nederland in elkaar zetten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl